Tips voor het onderhouden van je saxofoon

Onderhoud van een blaasinstrument

Tips voor het onderhouden van je saxofoon, dwarsfluit of klarinet.
Het onderhouden van een blaasinstrument is belangrijk om er voor te zorgen dat je instrument goed blijft spelen. Door jezelf aan te leren je saxofoon, dwarsfluit of klarinet goed schoon te houden voorkom je veel ongemakken.

Schoonmaken

Tijdens het spelen van je instrument komt er speeksel in het instrument. Ook transpiratie en lichaamszuren kunnen een nadelig effect hebben op de lak vanje instrument. Gebruik daarom na het spelen een zachte doek om overtollig vocht te verwijderenen veeg vingerafdrukken voorzichtig weg. Ook kan het stof links op het instrument beginnen met de bewegende delen verstoppen. Polijsten van het instrument voorzichtig  met een zachte doek met bijzondere aandacht voor de gebieden die in contact komen met je huid. Vermijd elke belasting van de belangrijkste mechanisme en zorg ervoor dat het doekjeniet blijft haken achter de bewegende onderdelen.
Let op dat u niet op de zijkanten van een klep drukt. De ring van de klep maakt namelijk een afdruk in de polster. Indien u per ongeluk ( te hard ) op de zijkant van de klep drukt veranderd u deze afdruk iin de polster waardoor de klep kan gaan lekken.

Opbergen

Ben je klaar met spelen? Berg de saxofoon, dwarsfluit of klarinet dan meteen op in de koffer. Niet alleen voorkom je dat er stof inhet instrument komt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en het komt vaak voor dat een instrument die in een standaard staat wordt omgestoten of omvalt met alle gevolgen van dien. Onderschat niet hoe groot de schade kan zijn door een kleine val. Een post kan uit zijn originele stand raken waardoor de ringafdruk van het toongat in de polster niet goed aansluit. Hierdoor kan het instrument gaan lekken.

Plaats je saxofoon, dwarsfluit of klarinet niet langdurig in de buurt van kachels, radiatoren of in direct zonlicht i verband met het uitdrogen van polsters en de olien die in de asjes zitten. Hierdoor kunnen de asjes vastlopen.

Het riet

Verwijder na het spelen uw riet uit het mondstuk en bewaar apart te laten drogen. Sommige spelers bewaren hun gebruikte polsters in water om het riet niet uit te laten drogen. Ik zou dit om hygiene redenen niet aanraden. Marc Turner bewaart trouwens zijn rieten in in een bakje met Gin of witte rum. Het ontsmet, en houdt de rieten vochtig. Deze optie heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.

Olien

Gebruik een olie die niet te dun is. Ik gebruik zelf olie voor fietskettingen. Gebruik de olie spaarzaam. Je kunt zelf merken wanneer er olie nodig is doordat de kleppen veel geluid maken tijdens het spelen.

Conclusie

Door jezelf aan te leren je saxofoon, dwarsfluit of klarinet goed te onderhouden gaat je instrument een stuk langer probleemloos mee en voorkom je veel voorkomende problemen zoals lekkende kleppen, assen die afbreken en kleppen die vast komen te zitten.

Merk je dat je instrument niet meer lekker speelt of krijg je sommige noten er opeens niet meer uit? Neem contact met ons op. Ik kan vaak telefonisch al enkele tips geven waardoor het probleem verholpen is. Is dit niet het geval dan kun je altijd langskomen zodat ik geheel vrijblijvend kan nagaan wat het probleem is.

You may also like

%d bloggers liken dit: